Verslag seizoensopening: presentatie waterschap

Seizoensopening 2017: presentatie waterstanden in en rondom Utrecht

Dinsdagavond 11 april 2017 was de Kleine Boten Club te gast in Villa Oorsprong in Utrecht (Regus) voor een presentatie van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. In deze presentatie heeft Winfried van Leeuwen ons van alles verteld over de waterhuishouding rond de stad Utrecht.

Seizoensopening 2017: presentatie waterstanden in en rondom UtrechtSeizoensopening 2017: presentatie waterstanden in en rondom Utrecht

Het waterschap zorgt in basis voor veilige dijken, droge voeten en schoon (oppervlakte)water. Enkele bijzonderheden   over het varen die in het verhaal voorkwamen waren:

  • Heel Nederland is ingedeeld in zones: binnen deze zones is het waterpeil op gelijke hoogte en op de randen van deze zones zijn sluizen en gemalen. Voor het varen in en rond de stad Utrecht zijn er twee grote zones van toepassing en deze zijn gescheiden door o.a. de Weerdsluis en de sluizen van het Amsterdam-Rijnkanaal.
  • De waterhuishouding rond de stad Utrecht is in feite een rekensommetje: de kromme rijn voert water aan vanuit de Lek, en bij de Weerdsluis en de sluizen naar het Amsterdam-Rijnkanaal wordt het water weer afgevoerd. Tussentijds wordt nog water door de bodem opgenomen en komt er wat bij door regenval. De stroomrichting van het water is dus altijd vanuit het oosten alle richtingen op.
  • Het waterschap zorgt ook voor het baggeren van de watergangen zodat ze goed bevaarbaar blijven. Wist je dat de waterplanten op de bodem zelfs periodiek gemaaid worden ?

Seizoensopening 2017: presentatie waterstanden in en rondom Utrecht

De avond hebben we afgesloten met een gezellige borrel. Hiermee verklaren we het vaarjaar 2017 voor geopend!

Zie voor meer foto’s het fotoalbum.